logo mobil

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Historia

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Torpas Historia

Torpa var från början en liten gård på 1800-talet som hette Johannis-lund.  1894 köptes Torpa av Herman Lagercrantz som då var löjtnant och sedermera överste i Frälsningsarmen. Han hade med sin familj och hushållerska några lyckliga år här som finns beskrivna i hans självbiografi ” I skilda världar”.
General William Booth som grundade Frälsningsarmen, var god vän med Lagercrantz och gästade ofta Torpa och enligt uppgift bodde han  i det rum som idag är nr 17. Hur deras möte här i ett litet hus i
avkroken Södertälje påverkade miljoner människors liv i Indien finns att läsa på en tavla i Ljus-gården på entréplanet.
 
Efter några år flyttade dock famil-jen Lagercrantz och Torpa köptes av en norsk adelsdam; hoffröken  Alette Wedel-Jarlsberg som gjorde en del tillbyggnader.  Det berättas att hon var älskarinna till Oscar II. Hur det var med den saken, vet vi inte men håll med om att lite av romantisk atmosfär fortfarande svävar över Torpa.
1902 sålde hon huset och flyttade tillbaka till Norge.
 
Huset köptes av Grosshandlare Särnblad som gav huset dess nuva-rande utformning. Vid renovering hittade vi ett gammalt, handskrivet köpekontrakt som hade överlåtits i flera omgångar. På den tiden var det inte så noga med personnummer utan köparen kunde t ex  bara heta ”Captain Häggblom”.
 
1923 började en ny era då opera-sångare Karl Wang med frun Vera flyttade in.  Wang var relativt känd person på den tiden och hade stor bekantskapskrets bland konstnärer och artister. Vi vet att paret Wang hade sitt sovrum i det fina rummet som är nr. 6 i dag. De hade många besök och under 1920-talet började de driva pensionat. 

1943 tog familjen Wandell över pensionatet. Märta och hennes make Emil Fritjof Kasimir drev pensionatet fram till 1952 då de skilde sig.  Märta drev rörelsen ensam fram till 1959 då hon gifte om sig med Hans Troberg och dessa två drev Torpa ända fram till år 1993 då Märta stupade på sin post,  89 år gammal. Hela den våningen, från  rum 7 till 12, var deras privatvåning.  Rum 7 kallas ”Strykrummet” eftersom i det rummet strök Hans Troberg med strykjärn örngott till alla gästerna. Han var inte nöjd med finishen på manglingen från tvätteriet.
Sådan service hittar man nog inte i dag. Det vackra hörnrummet nr 8 var hans privata sovrum.
Det som vi idag kallas Wandellska rummet var deras vardagsrum i privatvåningen. ”Gamla Damens Rum” var Märta Wandells privata sovrum.
 
Torpas ”storhetstid” var från 30-talet till i början av 60-talet då Torpa gästades av många kända personer med anknytning till konstnärliga yrken. Av många vi kan nämna är Wilhelm Moberg som bodde här flera somrar
incognito under namnet ”Herr Andersson”. Skådesspelare Sigge Fürst tillbringade semester flera år här med sin familj, bland annat bodde han i rum 16 och i den lilla stugan bredvid båtbryggan.
 
Författare Ulla Isaksson trivdes också här. Hon bodde här en hel sommar och skrev manuset till boken ”Kvinnohuset” i rum 13.
 
Livet på Torpa var klassiskt pensionatsliv med god mat och gäster som stannade längre tid. På den tiden var Södertälje en känd badort mest för stockholmare och hade ca 20 mindre hotell och pensionat på den tiden. Det enda som är kvar, är Torpa Pensionat.

  I dag är bara Torpa pensionat kvar  men det var nära ögat att även Torpa skulle ha försvunnit. Den historien berättar vi en annan gång eftersom den är generande för vissa personer som fortfarande verkar i kommunen.
Man tog stärkande promenader till Tälje Havfsbad som var mycket omtyckt badplats med fin sand-strand.
Man ansåg att luften var särskilt hälsosam här ute. Tyvärr är det gamla, fina havsbadet med bl a populär restaurang och ångbåts-brygga borta för alltid.
 
På sommaren satt man i bersån och drack eftermiddagskaffe och njöt av utsikten över Torpaviken.
Gästerna hade sina bestämda platser i matsalen och det var kutym att byta om till middag.
Man tog väl hand om sina gäster och det berättas att Märta Wandell var en charmerande värdinna som elegant
gled bland gästerna med kaffekopp i handen och konverserade livligt med sina favoritgäster.
Som kuriositet kan vi nämna att på den tiden fanns det bara tre toaletter och ett badrum i hela huset.
Det badrummet fick kvinnliga gäster dela med värdparet. Manliga gäster fick nöja sig med en dusch i pannrummet.
 
Efter Märta Wandells bortgång 1993 ärvdes Torpa av hennes dotter Maud som var väl förtrogen med huset sedan barnsben. Det var hon som i praktiken skötte ruljangsen de sista åren. Maud Wandell var då redan 65 år och hon sålde Torpa till Kerstin och Jussi Hakkarainen som då var krögarpar på Glashyttans Värdshus.
Under åren 1995-2000 har Torpa genomgått en total renovering och upprustning till modern standard.

År 2014 bytte hotellet ägare och Idag ägs hotellet av familjen Söderberg som följer
Jussis & Kerstins fotspår och driver det vidare.

Vår ambition är att få Dig att känna att du ej kommer till ett vanligt hotell utan till ett hem med
hemtrevlig atmosfär från förrasekelskiftet.